Szó szerinti fordítása Burgundis marha..vagyis vörösborosos marhapörkölt francia módra..aki ismeri az ízlésünket,az azonnal indul a henteshez és megcsinálja ...mert Isteni!
Állítólag másnap még finomabb...összeérnek az éj leple alatt az ízek.Ha mégis megmaradna valamennyi..(amit Peti mellett kétlek :) )akkor nagyon jól fagyasztható is.
A recept kicsit módosult az eredeti recept szerint,de csak mennyiségben és arányokban.Íme:
Hozzávalók:
1 kg marhacomb vagy más színhús része a marhának,kb.2 egymás mellé tett nagyujjnyi szeletekre vágva..(valakinek ötlet,hogy ezt a méretet és alakot hogy hívják a gasztronómiában??)
2 evőkanál liszt
4 evőkanál kacsa-vagy libazsír
10 dkg húsos szalonna kockázva
50dkg apró gomba (minél keményebb,annál jobb)
50dkg vöröshagyma apróra vágva
5 gerezd fokhagyma,hámozva,egyben vagy félbevágva
1 csokor zöldfűszer:petrezselyem,kakukkfű cérnával jól átkötve
2 kisdobozos paradicsompüré
1 pohár víz
1 üveg (7,5dl) burgundi vagy más testes vörösbor
só
bors
Elkészítés:
Sütőt előmelegítem 150 fokra.
Kell egy kb.3 literes fedeles edény (vas,fém,agyag),ami bírja a sütőt.
Ha agyagedényben készíted,az előkészítéshez egy magasfalú teflont használj.
Fémedényben a tűzhelyen felmelegítem a kacsazsírt,majd a sózott,borsozott,lisztben meghempergetett marhahús szeleteket több részletbe kisütöm,amíg szép világos barnák nem lesznek,félreteszem őket.
A lábasban maradt zsírban pár percig pirítom a szalonnát,gombát,hagymát,fokhagymát,hozzáadom a paradicsompürét,a vizet,sózom,borsozom és pár perc alatt összerottyantom az egészet.
Visszateszem a raguba a húsokat,összekeverem és felöntöm a borral,majd belehelyezem a fűszercsokrot.
Az edényre alufóliával lefedem mielőtt ráteszem a tetőt,így biztos nem szökik ki egy molekula se... :)
Ezután nincs más hátra,mint a sütőbe dugni és otthagyni 3 órára..
Közben a köretet el lehet készíteni,én héjjában sült krumplit csináltam hozzá,amit félidőben kivettem,kettévágtam és továbbsütöttem,de krumpli-vagy zellerpürével is finom lehet,esetleg ropogós szélű,puha belsejű friss cipóval...
Ha megcsináltátok,lubickoljatok az elismerésekben és élvezzétek minden falatját!
Puszi!
Mi majdnem ezt ettuk, en Nigella barnasoros marhajat csinaltam meg edesburgonyaval es feketeretek salataval. Nyammmmmm....
VálaszTörlés