
Zsanett kérésére tegnap "összedobtam" az egyik specialitásomat...minden nap ezt szervírozza a vendégeknek,de enni még nem evett ilyet.. :)
A Peti-féle vörösboros marhalábszár-pörkölt után szerintem nem is lehetett volna finomabb édességet kívánni..
Jöjjön hát a recept -ami hála Oli mamának,aki az alapokban segített -mára már fejből is megy.. :)Hozzávalók kb. 8 személyre
1 tojás (igen,csak egy,nem elírás..)
20 dkg magozott datolya -1 napig vanilia esszenciás vízben áztatva (fontos,hogy folyamatosan ellepje a víz,pótolni kell,ha már magába szívta)
2 teáskanál vanilia eszencia
20 dkg cukor
25 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
csipet só
egy zsák szeretet :)
Karamell öntethez:
30 dkg cukor
15 dkg vaj
3 dl tejszín
Tésztához a datolyát a vízével és a cukorral kézimixerrel simára keverjük,hozzáadjuk a lisztet,a sütőport,szódabikarbónát,csipet sót.A tojást elég,ha villával kicsit felverjük és úgy a datolyás masszába keverjük.
Kivajazott tepsibe 35 percig sütjük 190 fokon.
A karamell öntethez a cukrot elkezdjük hevíteni majd mikor teljesen elolvadt,2-3 percig pirítjuk még..ekkor hozzáadjuk a vajat,azt is megvárjuk,hogy elolvadjon,majd a tejszínt belekeverjük..folyamatosan kell keverni,mert hamar leéghet.
Mikor a tészta megsült,a tetejét sűrűn megszurkáljuk villával és rákanalazunk a karamelles öntetből,kb.a felét,majd visszadugjuk a sütőbe grill fokozatra pár percre,csak amíg enyhén megpirul.
Tálaláskor a még meleg tésztából egy szeletet lelocsolunk a forró karamell-öntettel és vanilia fagyi hozzá...Szerintem isteni!!! :)
Fagyasztható,mikrózható,vagyis vendégség előtti napon már előrekészíthető! :)
Nagyon NYAMMMM
VálaszTörlés